Millionaire's Shortbread
Ingrediënten
Voor de koekbodem:
- 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 50 gram witte basterdsuiker
- 150 gram bloem
Voor de karamellaag:
- 150 gram ongezouten roomboter
- 1 blik gecondenseerde melk (400 gram)
- 50 gram witte basterdsuiker
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
Voor de chocoladelaag:
- 100 gram melkchocolade
- 100 gram pure chocolade
Instructies
Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een vierkante bakvorm (20 x 20 cm) met bakpapier.
Voor de koekbodem klop je de boter los met de suiker tot een romig mengsel. Voeg de bloem toe tot er een kruimelig mengsel ontstaat.
Verdeel de koekbodem in de bakvorm en druk dit aan en verdeel gelijk over de bodem. Prik hier met een vork gaatjes in en bak de bodem 15 min af (tot hij licht gaat verkleuren).
Voor de karamellaag doe je alle ingrediënten in een (grotere) steelpan met dikke bodem. Verwarm het geheel tot alles goed is gesmolten en breng alles aan de kook op middelhoog vuur. Blijf dit goed doorroeren, zodat het niet aanbrandt. Ongeveer 10 min. doorkoken.
Stort de karamel op de koekbodem en tik met de vorm op het aanrecht om de luchtbelletjes eruit te krijgen. Zet de vorm minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de karamel hard kan worden.
Smelt de chocolade au bain marie en schenk dit weer over de afgekoelde karamel. Verspreid de chocolade zo gelijk mogelijk en tik ook weer op het aanrecht, zodat de laag egaal wordt.
Zet de vorm terug in de koelkast, zodat ook de chocolade hard kan worden. Haal ze wel tijdig uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen voor je ze aansnijdt.